banner image
Homoród-mente Népviseletben!

Homoród-mente Népviseletben IV.

Tavaly, 2017-ben, a városfalvi unitárius templom a felújítási munkálatok miatt nem volt használható, ezért az ökumenikus istentiszteletre Homoródszentpálon került sor.

Szeptember 16-án, szombat reggel tíz órától vette kezdetét a regisztráció a szentpáli templomkertben, ahol az érkező vendégeket és a népviseletbe öltözött résztvevő csoportokat kaláccsal és pálinkával várták. Az érdeklődők itt belelapozhattak a harmadik alkalommal napvilágot látott Homoród-mente című alkalmi lapba is.

Ezt követően (fél tizenegytől) a vendégek és a népviseletes csoportok a szentpáli unitárius templomban egy ünnepélyes ökumenikus istentiszteleten vettek részt. Az istentiszteletet Lőrinczi László Botond városfalvi unitárius lelkész, Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános és Fülöp Szabolcs dályai református lelkész celebrálták.

Az istentisztelet után a rendezvény Városfalván folytatódott koszorúzással, a szabadságért és a hazáért elesettek emlékhelyén. Ezt követte a népviseletben öltözött csoportok felvonulása, majd a Kovács István Művelődési Házban sor került, az ünnepélyes megnyitóra. Az egybegyűlteket Jakab Attila polgármester köszöntötte, beszédet mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője.
Az ünnepélyes megnyitót követően megtekinthető volt az „Őseink viseletben" című archív fotótárlat - amelynek anyagát a község falvaiban gyűjtötte össze a házigazda, Jakab Lázár falubíró, Ballók Emőke óvónő, Forrai Tibor nyugalmazott pedagógus, Bágyi Bencze Jakab homoródszentmártoni kultúrigazgató, a digitális feldolgozást és nagyítást pedig Balázs Ödön fotográfus végezte -, illetve ezzel párhuzamosan a „Kárpát-medencei népviseletek" címet viselő kiállítás is megtekinthető volt, amelyet a jászberényi Csángó Fesztivál Alapítvány és munkatársai, Papp Imre és Péterbencze Anikó hoztak el a Homoród-mentére.

Ezt követően zajlott le a fő programpont: a már hagyományosnak mondható népviseleti bemutató.
A rendezvény, amelyre 25 település kapott meghívást, kulturális műsorral zárult. Fellépett - többek között - a helyi Csillagvirág gyermektánccsoport, Gábos Berci huszár, Sorbán Enikő népdalénekes, Csáka Csaba és Nagy Csilla diákok, valamint a György László kultúrigazgató vezette szentegyházi népviseletes csoport is. Muzsikált az abásfalvi cigányzenekar. A szervezők a művelődési ház melletti kertben népi gyermekjátékok tanulását is biztosították a rendezvény alatt, a gyerekek számára (András Andrea néprajzkutató és Csepregi Eszter óvónő vezetésével).

 

(A 2018-as programajánlat hamarosan várható!)

Idén is szeretettel fogadjuk!

Homoród-mente Népviseletben!
Homoród-mente Népviseletben!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.