banner image
Málnaszüret fesztivál Székelyvarságon!

Málnaszüret fesztivál Székelyvarságon!

Székelyvarság Hargita megye egyik legnagyobb kiterjedésu tanyai települése. Jellegzetes erdélyi magyar hegyi szórványtelepülés.

Székelyudvarhelytől északra fekszik és a környék legmagasabb szintjén fekvő település, a varsági fennsík.
A falut alkotó tanyák (hegyi szórványtelepülések) - közös néven Székelyvarság - egy főváros nagyságú területet alkotnak.

Székelyvarság neve 1902-1909 között Varságtisztás, majd 1909-ben nyerte el aktuális formáját.

Története lényegesen különbözik a székelyföldi helységek többségének történetéről. A legfontosabb különbség abból adódik, hogy Székelyvarság nem középkorú faluként jött létre, Oroszhegy község havasainak szórványtelepeiből szerveződött önálló tanyaközséggé 1907-ben. Az itt létrejött varsági szórványtelepülés azzal vált ki a környező tanyás területek világából, hogy lakossága élen járt a kulturális, egyházi és a közigazgatási önállóságáért folytatott harcban.

Székelyvarság számára nagyon nagy előnyt jelent az, hogy az elmúlt évek nem tették gyökértelenné az itteni lakosságot, a lakosság megőrizte évszázados hagyományait. Az ipar, a civilizáció nem tette szennyezetté a települést és környékét.

A helyi hagyományokhoz híven augusztus első hétvégéjén rendezik meg Zsindelyország legnagyobb ünnepét, amely egyúttal a Nagyküküllő-menti falvak találkozója is.

A rendezvény a Nagy-Küküllő mentén elhelyezkedő falvak hagyományőrző eseményeként indult még 1980-ban.

Eredetileg a Küküllő menti székely falvak kultúrcsoportjainak nyújtott lehetőséget a fellépésre, találkozásra. Időközben a fesztivál falutalálkozó jellegű népünnepéllyé bővült, viszont a szervezők gondosan ügyeltek arra, hogy a kötődés a gyökerekhez ma is meglegyen.

Kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánunk!


Székelyvarság honlapja: http://varsag.ro/

Málnaszüret fesztivál Székelyvarságon!
Málnaszüret fesztivál Székelyvarságon!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.