banner image
Árcsói Fazekasvásár!

Árcsói Fazekasvásár!

Minden évben, augusztus második hétvégéjén megredezik a korondi fazekasvásárt, a már jól ismert festői környezetben, árusokkal, kürtőskaláccsal és muzsikával színesítve a hétvégét.

Egykoron a korondi fazekasok máz nélküli agyagedényeiket szekereken szállították településről-településre, vásárról-vásárra, róluk írta Orbán Balázs, hogy Korondon minden ember fazekas is, itt készülnek azok a cserépedények, amelyek Erdély konyhakellék igényét kielégítik.

A székelyföldi község fazekasai a kommunista diktatúra idején kaptak engedélyt arra, hogy a Korond peremén fekvő árcsói fogadó területén minden évben augusztus második szombatján és vasárnapján megtartsák a fazekasvásárt. A rendezvény akkor azt a célt szolgálta, hogy a fazekasok ne csak a jelentős turistaforgalommal rendelkező romániai üdülőhelyeken árulhassák a kerámiájukat, hanem csalogassák Korondra a potenciális vevőket.

Mára a fazekasvásár afféle falunapokká alakult. Az árcsói fogadó területén felállított szabadtéri színpadon rezesbandák, néptánccsoportok és kortárs zenét játszó zenekarok lépnek fel, a sportolni vágyóknak pedig focibajnokságot is szerveznek. Ilyenkor látogatnak el Korondra a 11 magyarországi testvértelepülés küldöttségei is.

A vásáron mindvégig a hagyományos korondi kerámiát próbálják népszerűsíteni. A Korondra látogatók a vásár idején a hagyományos kerámiatárgyak bővebb kínálatából válogathatnak, nem úgy, mint a főutca melletti ajándékboltokban, ahol manapság már kínai bóvli képezi az áru jelentős hányadát.

Általában 20 fazekas szokta kipakolni a portékáját, idén is ennyi árusra számítanak, de a helyben készített kerámiák mellett a környéken készült, fából faragott dísztárgyakat, szalmakalapokat, gyöngyfüzéreket és bőrdíszműves termékeket is vásárolhatnak a látogatók. Az előző vásárok két napján legalább ötezren fordultak meg az árcsói fogadó területén. A rendezvényen díjazzák a legjobb korondi fazekasmestereket.

Javasolt túraútvonal: Székelyudvarhely - Farkaslaka - Korond, kb. 28 km

Tipp: Egyazon napra megszervezve, a fentebb bemutatott program kiválóan passzol a következő oldalon található program lehetőségek valamelyikével:

Szováta és a Medve-tó:

Farkaslaka (Tamási Áron szülőfaluja) - Korond (kirakodó vásár) - Parajd (Sóbánya):

Parajdi-sóhát és Só-szoros - természetvédelmi terület!

A Jézus Szíve Kilátó!

Tartalmas időtőltést kívánunk!

Árcsói Fazekasvásár!
Árcsói Fazekasvásár!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.