banner image
Tekerőpataki Súgó-barlang!

Tekerőpataki Súgó-barlang!

A tekerőpataki Súgó-barlang a Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Síposkő tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik. A barlangot, a Gyergyószentmiklóst Csíkszeredával összekötő útvonalon fekvő Vasláb nevű faluból közelíthetjük meg.

A barlang leírása:

A Súgó barlang egy négyemeletes rendszer, amelyben egy alsó szint  képezi az aktív, vizes részt egy bejárattal, a három  felső szint pedig az ezután következő emeleteket két bejárattal. A barlangrendszer térbeli elhelyezkedését, a tektonikus  preformáltság jellemzi, mivel dolomitos és kristályos mészkőben alakult ki a vetők és repedések mentén. A feltérképezett járatok hossza 1021 m, de ez a hosszúság  nem állandó, hiszen fedeztek fel kisebb, szűk folyosókat, termecskéket. A barlangból kiömlő patak átlagos vízhozama 5 l/s, a víz hőmérséklete nagyon alacsony, 5-7 °C.

A hőmérsékleti és légnyomási értékek ingadozásának függvényében, a járatokban gyors és állandó levegőáramlás figyelhető meg. Nyáron a levegő, a vizes járatból áramlik ki, télen a felső száraz  járatból. A huzat és a víz zúgása egy suttogó, susogó hangot idéz elő, ami  nagyon erős a vizes járatnál, ha nagyobb vízmennyiség ömlik ki a  szájon. Valószínűleg erről a suttogó hangról kapta a barlang a nevét - „Súgó" barlang.

A Súgó barlang legendája:

Tarisznyás Márton múzeológus-történelemtanár gyűjtötte össze a Súgó-barlang  mondáját. Eszerint, a Súgó-barlang a Háromkút határrészen  egy másik barlanggal van összeköttetésben. A barlangban, a hiedelem  szerint „csepeg az arany", amit vedrekkel fognak fel. Hét év alatt, három veder telik meg arannyal, amit csak kevesen tudnak elvinni.

A múlt század végén két férfi és egy nő jött érte. Meghatározott  időpontokban tűntek fel, éspedig minden hetedik év Pünkösd előtti  pénteken este, vagy Szt. János (jun. 24) éjszakáján. Megtévesztés végett, lovaikat fordítva patkolták. Sokan álltak  lesben a jelzett időpontokban, hogy felfedhessék a személyek kilétét,  de a vállalkozás kudarcba fulladt, mert nem tudták mikor jár le az a  bizonyos 7 év.

A barlang látogatása:

A tekerőpataki Súgó barlang 1021 m-es összhosszával, a Keleti Kárpatok egyik legjelentősebb cseppkőbarlangja. A változatos cseppkőképződmények megcsodálhatók egy 300m-es körtúra megtételével. A cseppkőképződmények a Felfedezők csarnokában jelennek meg és változatosságukkal élménydússá teszik túránkat. A különböző alló- és függőcseppköveken kivül, találkozunk pagodákkal, medúzákkal es borsócseppköves buzogányokkal is.

A barlangtúra részben kiépített betonjárdán zajlik, nincs villanyvilágítás. A túra hossza kb. 40-50 perc, melyhez, lámpát, elemeket biztosítunk. Megfelelő lábbelit a résztvevőknek szükséges hozniuk, mivel a barlang agyagos, nedves. Javasolt a bakancs, vagy sportcipő.
A barlangban 7-9 ºC a hőmérséklet, ezert megfelelő ruházat is szükséges.

Fokozott mértékben ügyelünk a résztvevők biztonságára, a barlang csak képzett túravezetővel látogatható!

Biztonsági- és természetvédelmi szabályok:
A barlangban dohányozni, szemetelni  tilos!
A barlangból bármilyen természetes képződményt kivinni tilos!
Az egészségügyi dolgokat a barlangtúra előtt célszerű elvégezni!
A túravezető utasításainak betartása kötelező!
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!
A barlangtúra elején kialakított sorrend betartása kötelező, ezen csak a túravezető változtathat!
Egészségügyi problémáját mindenki köteles jelenteni a túravezetőnek!

Nyitvatartás:
Június 1-től szeptember 15-ig naponta, 10.00-17.00 óráig.
Szeptember 15-től május 31-ig hétvégenként, 10,00-16,00 óráig.

Fontos tudnivalók:
Látogatás díja 10 lej/fő felnőtteknek, 8 lej/fő diákoknak és gyerekeknek.
A barlang csak vezetővel látogatható, a túrák minden órában indulnak. 
Az előzetes bejelentkezés ajánlott!

E-mail: office@sugo.ro
Mobil: 004-0744 701815, 004-0741 131019

Ajánlott útvonal: Székelyudvarhely - Zetelaka - Tekerőpatak - Vasláb - Sugó barlang kb. 70 km

Tekerőpataki Súgó-barlang!
Tekerőpataki Súgó-barlang!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.