banner image
Ezer Székely Leány Napja

Ezer Székely Leány Napja

Az Ezer Székely Lány Napját először 1931-ben Domokos Pál Péter néprajzkutató kezdeményezésére rendezték meg. Azt tartotta, hogy az idegenbe szakadt leányok elfeledik népviseletüket, hagyományaikat és nyelvüket is.

A rendezvényt a kommunisták betiltották, ám az 1989-es decemberi fordulatot követően, mivel újra időszerű lett a gondolat, talán most méginkább, mint valaha, 1990 óta minden év júliusában megszervezik. Sajnos az 1000 székely népviseletbe öltözött lány XXI. századbeli fényképe még várat magára, de ez nem rettenti el a szervezőket. Évről évre egyre színvonalasabb rendezvénnyek szervezésével harcolnak azért, hogy fenntartsák ezt a szép hagyományt, a népviselet, a tánc és az ének ünnepét.

A Székely Népviselet Napja

Egy nép ereje asszonyaiban látható, jövőjét leányaiban lehet megmérni. Tudták ezt azok, akik egykoron ezer székely leányt hívtak el Csíksomlyóra.

Júliusra Csíkba is beköszön a nyár, vadvirágoktól színesek a rétek, dombok. Boruljon hát nyárba a lélek is. Ezer székely leányok, asszonyok, jöjjetek, hozzátok az aprónépet, jöjjetek ti is, férfiak, legények: gyűljünk össze július 7-én, szombaton a csíksomlyói Nyeregben, mutassuk meg erőnket, jövőnket az összetartozás, a hagyománytisztelet és a hit e legnagyobb székelyföldi ünnepén.

Kezdjük az ünnepet már július 6-án, pénteken a Székely Népviselet Napjával. Öltsük magunkra legszebb viseleteinket. Utcán és munkahelyen, mindenhol tündököljön székely népviselet kerek e világon, ahol székelyek élnek. Lássa a világ az együvé tartozást!

A szervezők - Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány - szeretettel várnak mindannyiatokat e nagy ünnepünkre.

Egy tartalmas napot kívánunk!

Javasolt útvonal: Székelyudvarhely - Homoródfürdő - Csíkszereda - Csíksomlyó kb. 60 km

Ezer Székely Leány Napja
Ezer Székely Leány Napja
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.