banner image
A Jézus Szíve Kilátó!

A Jézus Szíve Kilátó!

A szobor a Hargita megyében, Farkaslaka és Székelyszentlélek települések között található. A 953 méteres tengerszint feletti magasságú Gordon-tetőn állították fel. A műalkotás a Parajdot Székelyudvarhellyel összekötő DN 13A főútról, Székelyszentlélek irányából közelíthető meg kavicsos úton. Farkaslakán jobbra, majd a Bogárfalvánál található eltérőnél jobbra kell térni, hogy el lehessen jutni a néhány kilométer hosszúságú földúthoz, mely a Krisztus-szoborhoz vezet.

Rendeltetése szerint kilátó, lelki értelemben pedig egy hely, ahová, ha feltekint a látogató, elmondhat egy Jézus köszöntést. A kilátó 121 négyzetméter alapú, 1,2 méter magas piramis alakú talapzaton áll, magassága 22,5 méter. A váz anyaga horgonyzott acél, a palást, a fej és a kezek anyaga rozsdamentes acél.

Felszentelésének időpontja: 2013. augusztus 17.

Az Ősi Székelyföldet átszelő Fehér Nyikó közelében, Isten Országának magasságába emelkedő Gordon csúcsra Jézus Szíve szobrot álmodtak azok, akik imádságban gyakran kérik a gondviselő Úristent Ősi székely himnuszunk fohászával: "Jézus áldd meg Erdély földjét!"

A Jézus Szíve kilátó megálmodói: Magyari Árpád és Péter János, főtámogatója: Gordon Prod KFT.

A mű számos kritikában részesült elsősorban óriási méreteinek, valamint megjelenésének következtében. A szobor már a tervek elkészülte után megosztotta a közvéleményt, nagy port kavart a helyiek és a sajtó körében is. A Jézus-ábrázolás megépítése ellenzőinek egy része esztétikai szempontból elfogadhatatlannak és hivalkodónak, vagy egyszerűen giccsnek tartja az építményt. Mások szerint már a szobor anyaga és rendeltetése sem elfogadható; szerintük a fémből készült szobor teljesen idegen a székely hagyományoktól és a táj összképétől, úgy vélik, hogy inkább a kő vagy a fa lett volna a megfelelő alapanyag. Ugyanakkor tiszteletlenségnek találják, hogy a vallási témájú szobor feje kilátóként is működik. A megépítést ellenzők legtöbbször a pléh-Krisztus gúnynévvel illetik a szobrot.

Számos ember véleménye részben vagy teljesen eltér a negatív értékeléstől, számos ember számára igazi vallási élményt jelent az alkotás. A legtöbb támogató a kilátó turisztikai vonzerejével érvel, egyesek a katolikus székelység vallási jelképének is tekintik. Sokak szerint a kilátó egy idő elteltével a környék jelképének fog számítani. Albert Mátyás farkaslaki polgármester szerint a helyiek mintegy 80 százaléka szerint helyes döntés volt az alkotás elkészítése és megépítése. A polgármester így válaszolt a kritikák érveire: „A tájkép nem a szobor révén fog elcsúnyulni. Véleménye szerint azon szakmabeliek, akik ellenezték a tervet, csak irigységből tették ezt. A párizsi Eiffel-torony építése idején számtalan ellenzője volt, míg mára a város jelképévé vált" - mondta a polgármester.

Látogassa meg ön is a Jézus Szíve kilátót!

A Jézus Szíve Kilátó!
A Jézus Szíve Kilátó!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.