banner image
Farkaslaki Szenes Napok a Kalonda tetőn

Farkaslaki Szenes Napok!

Farkaslaka a Fehér-Nyikó völgyében 540 m magasan a tengerszint felett fekszik. A falut elsősorban híres szülötte, Tamási Áron emléke miatt keresik föl.

Tamási Áron (1897-1966) kimagasló megörökítője volt a székely életmódnak. Munkássága az Ábel trilógiában csúcsosodik ki, melynek híres mondata a szülőföldhöz ragaszkodás csodálatos megfogalmazása. „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne."

A nagy író gyönyörű, kékre festett tornácos kis háza, a falu Korond felöli végén található. A hangulatos kis udvarban sétálva kicsit belegondolhatunk abba a milliőbe, melyben az író nevelkedett. A házban kisebb kiállítás állít emléket az írónak. A nagy székely sírja és síremléke a falu másik végén, az országút mellett található.

Szénégetés:
A faszénkészítő mesterség. A 19. sz. eleje, az ipari tevékenység fellendülése óta kenyéradó háziipar a Kárpát-medence minden jelentős erdővidékén. A szénégetők lapos, tisztás helyet keresnek az erdőben, melyet tökéletes simára egyengetnek. A hosszú hasábokra darabolt fát (bükk, tölgy) szabályos rendben egymás mellé és egymásra állítgatják. Ez a boksa, amit lehullott falevelekkel, majd földdel betakarnak. Belsejében üreget hagynak, melyet gyúlékonyabb anyaggal (forgács, fahulladék) töltenek ki.

A boksát a tetején keresztül gyújtják meg. Lassan, füst nélkül, gőzölögve 8-12 napig izzik. Ezután a földet lehúzzák róla, és szénporral betakarják, hogy teljesen kialudjon. A faszenet kis zsákokba csomagolva szállítják el.

Régebben városról-városra, faluról-falura jártak a faszenes szekerek, árujukat kovácsok, lakatosok, bádogosok fémek izzításához és más kisiparosok, valamint háziasszonyok vasaláshoz vásárolták. Ma elsősorban nagyipari rendelésre égetnek szenet.

Programfelelős: Geréb Péter alpolgármester
Telefon: 004-0744 839038


Jó szórakozást kívánunk!

Farkaslaki Szenes Napok a Kalonda tetőn
Farkaslaki Szenes Napok a Kalonda tetőn
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.