banner image
Oroszhegyi Szilvanapok

Oroszhegy fekvése:

A falu Székelyudvarhelytől 11 km-re északra az Őrhegy déli lábánál a Bosnyák- és a Balé-patakok völgyében fekszik. Nevét az ómagyar urit (= hegyi út) főnév alapján (amely olyan hely, ahova utat kellett vágni), vagy első szláv telepeseiről kaphatta.

A falu története:


A falut 1333-ban Uriczhegy néven említik először. Az Őrhegy melletti Deskő-hágó közelében találhatók Mákvár csekély maradványai. A vár az ásatások eredményeképpen a korai bronzkorból származik. Az egykori Udvarhelyszék egyik legnépesebb települése. Első temploma a ma Diafalvának nevezett részen volt, 1670-ben bontották le. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye, udvarhelyi járásához tartozott. 1992-ben 1833 lakosából 1814 magyar, 17 cigány és 2 román volt.

Látnivalók:

1764 és 1770 között épült mai temploma, melynek tornyát 1937-1940 között újjáépítették. A Kápolnamező helyén egy 1723-ban épített Szent László-kápolna állott, a helyet a közeli gyógyforrás miatt Sátorhelynek nevezik. Egykor híres búcsújáróhely volt.

Szilvapálinka:

Ki ne hallott volna a messze földön híres, szívet melengető oroszhegyi szilvapálinkáról? A mértékkel történő fogyasztása étvágyat gerjesztő és felvidító hatású.

A falu hivatalos honlapja: http://oroszhegy.org

Szeretettel várjuk Önöket!

Oroszhegyi Szilvanapok
Oroszhegyi Szilvanapok
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.