banner image
Gyalogtúra és siklóernyős repülés a Hagymás-hegységben!

Gyalogtúra és tandem siklóernyős repülés!

Siklóernyős repülés - egy életre szóló kaland!

Ajánlott programok:
• tandem siklóernyős repülés
• gyalogtúra és siklóernyős repülés a Hagymás-hegységben
• kétnapos siklóernyős tanfolyam, önálló repülés

Mi a tandem siklóernyő?
A tandem siklóernyő egy a szokásosnál nagyobb teherbírású, kétüléses siklóernyő. Repülés közben a pilóta hátul, az utas elöl ül. Az utasnak egy rövid eligazításon túl semmiféle előképzettségre nincs szüksége, ezért a tandemrepülés kiválóan alkalmas sétarepültetésre.

Szeretnéd odafentről megcsodálni a világot? Kíváncsi vagy rá, milyen szabadon repülni mint a madár?
Mindezt kipróbálhatod velünk, ha vállalkozol egy tandem siklóernyős repülésre. Neked, mint utasnak nincs más dolgod mint csodálni a tájat és élvezni a repülést.
A tandem repülés nem igényel semmilyen előképzettséget az utas részéről. A felszállás előtt viszont majd sor kerül egy rövid felkészítőre, ami a felszállást és a leszállást illeti.

Siklóernyős repüléssel megajándékozhatod a párodat, gyerekeidet, barátaidat is. Akár egy különleges szülinapi ajándék is lehet. Felejthetetlen élmény.

Tandem siklóernyős repülés
• helyszínek: Csíksomlyó, Gyergyószárhegy, Csíkmindszent, Gyímesfelsőlok
• program időtartama (felkészítővel együtt): 1 óra/fő
• tényleges repülési idő: 30-40 perc
• ár: 50 euró/fő

Gyalogtúra és siklóernyős repülés a Hagymás-hegységben

A környék egyik leglátványosabb túrájára indulunk. Gyalogtúraként is maradandó emlék, siklóernyős repüléssel párosítva pedig határozottan életre szóló élmény. Balánbányán, a katolikus templom melletti parkolóban hagyjuk a gépkocsit, és a Kovácsok-pataka mentén vágunk neki az összességében kb. 1000 m szint legyőzésének. Utunk előbb a bányaváros egyik utcáján vezet, majd elhaladunk a Hagymás Nemzeti Park bejáratát jelző tájékoztató tábla mellett. Az innen kezdődő ösvény előbb meredekebben, majd megszelídülve kapaszkodik a Havas-láb mentén. A fenyves ritkulásával egy időben, a kilátás is egyre jobb lesz a tőlünk keletre elhelyezkedő Öcsém-tető, a siklóernyős repülésünk starthelye irányába. Kibontakoznak a népiesen Ördögmalmoknak is nevezett kőgörgetegek, fölöttünk a Vigyázókő tornyosul, a távolban pedig a Csíki-havasok határhegysége, a Naskalat látható.

Kb. egy órás kapaszkodó után érjük el a Nyíres-sarkat, ahol ösvényünk balra kanyarodik, és egy fenyves, kőgörgeteges, néhol sáros, források szabdalta hegyoldalban halad tovább. Innen már látható a túránk elsődleges célpontja, az 1530 m magas Egyeskő sziklaorma.
Rövid pihenő és hűs, kristálytiszta forrásvíz kortyolgatása után, nekivágunk a menedékház felé vezető utolsó emelkedőnek, amely egy hajdani meredek sípálya nyomvonalán vezet.
A menedékház előtti padokra telepedve, ki-ki vérmérséklete és fizikai képessége szerint választhat, hogy pihenni szeretne néhány percet, esetleg a magával hozott elemózsiából fogyasztana, vagy túravezetőnk irányításával megmászná az Egyeskő sziklapillérét.
A háztól az Egyeskő falai alatt, fenyőerdőben indulunk az Öcsém-tető megmászására. Hamarosan egy forrás mellett haladunk el, jobbról az Öcsém kőgörgetegei látszanak, balra nézve a távolban a Csalhó-hegység ormai bontakoznak ki. A lápos, vizenyős tisztáson átkelve, jobbra fordulunk, és a Pásztorkő alatt emelkedésbe kezdünk. Viszonylag rövid emelkedő után újabb tisztás következik, majd gyér fenyőerdőben haladva az Öcsém csúcsplatójára érkezünk. Az 1707 m-es csúcs elérése innen már csak egy kellemes séta, mivel mindvégig csaknem szintben haladunk.
Eddig a munka, innen kezdődik a felhőtlen szórakozás. A siklóernyők kibontása és rövid felkészítő következik, a felszállást és a későbbi leszállást illetően, majd jöhet a várva-várt start. A csúcsplatóról felemelkedve 300-400 méteres magasságban siklunk a hófehér mészkősziklák fölött. Lábunk alatt terül el a Felcsíki-medence, a Gyergyói-havasok, a tekintet pedig szabadon szárnyal a Kelemen-havasoktól a távoli Fogarasi-havasokig. Egy kihagyhatatlan élmény!

• helyszín: Hagymás-hegység, Öcsém-tető
• program időtartama (gyalogtúra és repülés): 4-5 óra
• tényleges repülési idő: 40 - 60 perc
• ár: 120 euró/fő

Fontos: az időjárási körülmények döntő módon befolyásolják a repülés biztonságát. Nem megfelelő körülmények esetén fönntartjuk a program halasztásának jogát. Szélsőséges körülmények között a halasztás néhány órától akár 1-2 napig is terjedhet.

• a jelentkezés az 50%-os előleg befizetése után tekinthető véglegesnek
• kapcsolat: office@erdelyiturak.ro Telefon: 004-0740 432385

Kétnapos siklóernyős tanfolyam, önálló repüléssel

Kiképzők:
• Sárig István
• Sárig Attila

A tanfolyamon résztvevők számára a következőket biztosítjuk:
• teljes felszerelést
• szakkönyvet
• oklevelet

A tanfolyamon a jelentkezők saját felelősségükre vehetnek részt. Alsó korhatár 18 év, ez alatt közjegyzőnél hitelesített szülői beleegyezés szükséges.

A jelentkezésnél szükséges felmutatni:
• személyi igazolványt
• családorvosi igazolást (sportalkalmassági szakvélemény)

Helyszínek: Csíksomlyó, Gyimesközéplok, Csíkrákos, Csíkmindszent.

A tanfolyam a következőket tartalmazza:

- tandem repülés legkevesebb 10 perc
- 2 óra elméleti felkészítés
- 2 nap gyakorlat: ernyő nyitás, start és felemelkedés kis szintkülönbségű (70 - 100 m) lejtőkön
A tanfolyam részvételi díja: 120 euró/fő. Az ár nem tartalmazza a szállást és az étkezést, de egyéni kérés alapján ezeket is biztosítjuk.

Fontos: az időjárási körülmények döntő módon befolyásolják a repülés biztonságát. Nem megfelelő körülmények esetén fönntartjuk a program halasztásának jogát. Szélsőséges körülmények között a halasztás néhány órától akár 1-2 napig is terjedhet.
• a jelentkezés az 50%-os előleg befizetése után tekinthető véglegesnek
• kapcsolat: office@erdelyiturak.ro Telefon: 004-0740 432385

A Siklóernyő a legkönnyebb repülőeszköz, speciális anyagú, kétrétegű szárnyfelület, amelynek nincs merev váza: az ernyőt a légcellák elején beáramló levegő nyomása feszíti ki, a pilóta egy beülőben ülve irányítja. Sok erős, de vékony zsinór tartja, köti össze az ernyővel. Ennek köszönhető, hogy a siklóernyő csak pár kilót nyom, és összehajtva a teljes felszerelése egy hátizsákba belefér.

A siklóernyő kormányzsinórokkal, nagyon precízen irányítható. Valamennyi repülőeszköz közül a legkisebb fel- és leszállóhelyre van szüksége, ezért olyan helyeken is fel és le lehet vele szállni, ahol pl. sárkányrepülővel, vitorlázó repülőgéppel nem. A mai siklóernyők átlagos repülési sebessége kb. 20 és 60 km/h között változtatható.
A siklóernyőzés több mint 20 éves múltra tekint vissza! Mára már a siklóernyőzés könnyen elérhető, igen népszerű repülősport!

Jó időt és tartalmas nyaralást kívánunk!

Gyalogtúra és siklóernyős repülés a Hagymás-hegységben!
Tandem siklóernyős repülés!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.