banner image
Kürtõskalács sütés és néptánc!

Kürtõskalács sütés és néptánc!

Tartalmas programlehetõségre szeretnénk meghívni Önöket!

A családias hangulatú program alkalmából, minden kedves Vendégünk betekintést nyerhet a kürtõskalács sütés fortélyaiba. A vállalkozó kedvűek megsüthetik elsõ kalácsukat! A jó hangulatot a házi készítésű áfonyapálinka biztosítja! A vendégsereg szórakoztatásáért a zetelaki Vadrózsa együttes, és az ugyancsak zetelaki cigányzenekar a felelõs!

A zetelaki Vadrózsa együttes székely néptánca! Idõtartam: kb. 1 óra (páros tánc, legény tánc, lányos tánc, és végül csárdás oktatás!)

Árajánlat: 100 Euró/csoport

A kürtõskalács legendája:

A legnépszerűbb legenda szerint a kürtõskalács eredete a tatárjáráshoz kapcsolódik. A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni. Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levõket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és fölmutatták a tatároknak: „Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek.” A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak. Ez idõtõl nevezik a kürtõskalácsot dorongfánknak, mint ahogyan a régi receptes könyvekben az alatt az az elnevezés alatt található.Kürtõskalács receptje: (kb. 4-5 db.)

1 kg liszt
2 tojás
2,5 dkg élesztõ
½ l tej
vanília cukor
reszelt citromhéj
csipetnyi só
maroknyi cukor
diónyi margarin

2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt. A lisztet, a tojást, a margarint, a vaníliát, a citromhéjat és a sót összegyúrjuk, folyamatosan adagolva hozzá a tejet. Nem túl lágy tésztát gyúrunk, majd kb. fél óráig meleghelyen, pihentetjük.

A tésztát újnyi vastagon, kb. 1 méter hosszú darabokra, nyújtjuk. Az elõzõleg fõzõolajjal bekent kürtõskalácssütõre, hézagosan felcsavarjuk. (A feltekert tészta egymástól kb. egy újnyi távolságra, kerüljön!) A sütõfára ily módon feltekert tésztát addig hengereljük, amíg a hézagos tészta egyenletesen be nem borítja a sütõfát. Ekkor a tészta felületét fõzõolajjal bekenjük, majd kristálycukorba forgatjuk. Parázs fölött, egyenletesen forgatva megsütjük. A kalács kb. 3-4 percnyi sütést, igényel. Amint a cukor szép fényesre karamellizálódik, már készen is van az ízletes kürtõskalács. (Minél tovább barnítjuk a cukrot, annál ropogósabb, de egyben kesernyésebb is lesz a cukormáz!) Amennyiben ízesíteni szeretnénk, akkor a tűzrõl levett, frissen elkészült kürtõskalácsot dió-, kókusz-, vagy fahéjreszelékbe forgatjuk!

Jó étvágyat kívánunk!

Hasznos tanácsok:

A sütõfa megvásárlásakor a következõkre figyeljünk: A sütõfának legyen elég hosszú a nyele, különben sütéskor a parázs hõjét csak nagyon nehezen tudjuk elviselni! Lehetõleg minél kúposabb sütõt válasszunk, különben a megsült kalácsot csak nehézségek árán tudjuk lefejteni a sütõrõl. A megfelelõen kúpos sütõrõl a friss kürtõskalács 15-20. másodperc pihentetés után, könnyedén lecsúszik!

A kürtõskalács sütése nagy hõt igényel ezért a parazsat célszerű faszénbõl elõállítani. (Ha nem elég forró a parázs, akkor a tészta, sütés közben tovább kél a sütõrúdon, így nagy eséllyel bele fog potyogni a tűzbe!)

Önöket is szeretettel várjuk!

Kürtõskalács sütés és néptánc!
Kürtõskalács sütés és néptánc!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.